Prometna škola, Rijeka

 

Na ovogodišnjem natjecanju „Čitanjem do zvijezda“ natjecali smo se i u kategoriji izrade multimedijskoga uratka.  Učenica Viktorija Filipović iz 2. TC razrednog odjela pod mentorstvom profesorica Gordane Senić i Madlen Zubović izradila je glogster  i osvojila 4. mjesto od 10 prijavljenih uradaka. Donosimo kratki opis sadržaja glogstera i ocjene povjerenstva za izradu multimedijskog uratka.

Glogster možete pogledati i poslušati na poveznici:

http://edu.glogster.com/glog/prometna-skola-cdz/2of92uuv36d

Multimedijski uradak  – digitalni plakat glogster na temu romana Patnje mladoga Werthera

Glogster smo podijelili u dva dijela (lijevi – formalni,  ozbiljni) i desni (neformalni, šaljivi).

U središnjem dijelu kao ishodištu nalazi se naslovnica romana, najprije krećemo ulijevo  s otvaranjem sadržaja koji imaju pretežito edukativnu ulogu jer ukratko daju podatke o romanu i epohi romantizma.  Svi ostali sadržaji (Lottina silueta, slika s motivom Werthera i Lotte koja dijeli kruh svojoj braći i sestricama, trailer za operu Werther i kazališni plakat pa i porculanski servis s motivima iz romana) dovedeni su u asocijativnu vezu s pojmovima verterizam i verterijade te imaju ulogu potaknuti interes za otkrivanjem sadržaja romana. Citat je prvo od dva Wertherova pisma Lotti. Učinilo nam se zgodnim odgonetnuti zašto Wertheru krcka pijesak pod zubima.

Desna strana glogstera zamišljena je kao parodija i provokacija. Htjeli smo se kritički osvrnuti i ismijati pretjeranu osjećajnost, plačljivost i patetičnost povezujući  ih ili spojivši ih s naoko nespojivim, a to su, eufemistički,  pjesme lakih nota i „jeftinog“ teksta. Uz kult osjećajnosti i prirode uz romantizam se vezuje i kult genija. Parafrazirajući riječi  Fabrizia Melana, redatelja riječke izvedbe opere Werther,  Wertherov lik možemo shvatiti i kao egocentričnu, narcisoidnu osobu koja destruira ne samo vlastiti život već i živote njemu bližnjih. Zato je izbor TBF-ova „Genija“  i više nego opravdan. Umjesto završetka na kraju plakata je crnohumorni strip čija se poruka „2:0 za Goethea“ može protumačiti i kao jasan poziv čitateljima da Goethea vrijedi pročitati.

Madlen Zubović, prof. i dipl. knjiž.

 

Prometna škola, Rijeka.

Ocjena 10: Izvrstan multimedijalni uradak, pametno napravljen, edukativan, privlačan, originalan, duhovito suprotstavlja poglede na svijet u 19. i 21. st.

 

Prometna škola, Rijeka

Plakat (Glogster) je pun edukativnih informacija o razdoblju romantizma i samom djelu. Dobro odabrani citat s pijeskom među zubima je duhoviti naglasak. Lijeva strana u odnosu na desnu je u kontrastu također u cilju edukacije učenika. Originalno, provokativno. Ocjena 9/10